Η καπνοβιομηχανία έχει δεχθεί ένα σημαντικό πλήγμα κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια και αυτό οφείλεται σε δυο βασικούς παράγοντες. Ο πρώτος σχετίζεται με τις γενικότερες κυρώσεις που έχει υποστεί η Κίνα στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου με την Αμερική και στις οποίες κυρώσεις η αμερικανική καπνοβιομηχανία έχει μεγάλη έκθεση και δεύτερον, στη γενικότερη τάση της εποχής για περισσότερο υγιεινή ζωή. Ο δεύτερος παράγοντας είναι και ο πλέον σημαντικός καθώς αν αυτό ισχύει τότε ο κλάδος θα περάσει σε μια νέα εποχή. Αν όχι, τότε ίσως να υπάρχει μια πολύ καλή ευκαιρία η οποία θα μπορούσε να ξεδιπλωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και για το λόγο αυτό θα την παρακολουθούμε.

Η μετοχή της British American Tobacco (BTI US) κινείται σταθεροποιητικά από τις αρχές του 2019, ενώ ο δείκτης καπνοβιομηχανίας του S&P 500 έχει ενισχυθεί 36% από τα χαμηλά του Μαρτίου και πλέον βρίσκεται, για μια ακόμα φορά, στη δοκιμασία της αντίστασης του ισχυρά πτωτικού καναλιού. Μια ανοδική διάσπαση του καναλιού θα οδηγήσει και τη μετοχή της BTI σε νέα άνοδο η οποία θα μπορούσε να είναι δελεαστική. Η μετοχή άλλωστε προσφέρει και μια μερισματική απόδοση της τάξης του 7,66% σε αυτά τα επίπεδα, γεγονός που την καθιστά ελκυστική για τους επενδυτές οι οποίοι αναζητούν income από τις τοποθετήσεις τους. Και με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, η μερισματική απόδοση αναμένεται να σημειώσει άνοδο 5,5% για το 2020.

Σύμφωνα με τη στατιστική ανάλυση της συμπεριφοράς του S&P 500 Tobacco Index, από το 1990 μέχρι και σήμερα, κάθε φορά που ο δείκτης σημειώνει άνοδο τουλάχιστον 35% από ένα σημαντικό επίπεδο, το επόμενο εξάμηνο υπερ-αποδίδει έναντι του S&P 500, με τη μέση απόδοση να φτάνει στο 19%.